Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 441 людина

Роботу в Програмі "Демократична школа" завершено

Дата: 8 лютого 2021 о 13:40, Оновлено 8 лютого 2021 о 13:51
114 переглядів

Команда Сарненського районного ліцею «Лідер» завершила роботу у проєкті «Формування й оцінювання громадянських компетентностей у базовій школі», над яким працювала більше двох років. За цей час ми відвідали майстер-класи відомих педагогів України,  обмінялися власним досвідом роботи із колегами, навчилися розробляти авторські вправи для формування громадянських компетентностей, що були розміщені на Тулбоксі Демократичної школи, адаптували їх до свого предмету, навчилися, як застосовувати формувальне оцінювання на уроках.

З 2 по 5 лютого 2021 року відбулася онлайн-конференція «Компетентнісне навчання у базовій школі» програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», де педагоги ліцею взяли активну участь.  В перший день роботи долучилися до офіційного відкриття конференції за участі Олени Гайдамаки (Інститут модернізації змісту освіти), Христини Чушак, координаторки програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа». До зустрічі долучилися Ерік Сведал, посол Норвегії в Україні,  Ана Перона-Ф’єльдстад, виконавча директорка Європейського Центру Вергеланда, Раїса Євтушенко, Міністерство освіти і науки України,  Ахмет Мурат Кіліч, Рада Європи, керівник проекту «Цифрове громадянство», Коріна Лунгу, старша консультантка Міністерства освіти, культури та досліджень Республіки Молдова. Міжнародна команда обговорювала виклики, здобутки та уроки, які виникли внаслідок пандемії. Корисний та емоційний обмін досвідом і взаємозбагачення різних освітніх систем лише підтвердили важливість подібних подій та навчання впродовж життя.    Педагоги ліцею «Лідер» також відчули свою причетність до глобальних змін у освіті, взявши участь у дискусії “Цифрове громадянство та громадянські компетентності в школі. Досвід України, Грузії та Молдови”.

Надзвичайно цікаво було побувати на онлайн-зустрічі із зірковими гостями, які відповідали на запитання “Як розвивати громадянські компетентності в школі” (Z00m кімнати). Серед запрошених зірок були: Лілія Гриневич, міністерка освіти та науки у 2016-2019 рр., натхненниця Нової української школи; Леся Юрчишин, вчителька, переможниця Global Teacher Prize Ukraine 2020 у номінації «вчитель громадянської освіти»; Василь Дяків, вчитель, переможець національної премії Global Teacher Prize Ukraine (2020); Наталя Кідалова, вчителька, переможниця національної премії Global Teacher Prize Ukraine (2019); Ірина Сабор, старша радниця Європейського Центру Вергеланда, керівниця програми Демократична школа. Під час зустрічі були обговорені складні виклики, з якими зіткнулася освіта в часи пандемії та анонсовані важливі проєкти й задуми, покликані допомогти нам усім стати сильнішими.

На другий день роботи конференції школи-учасниці проєкту з розвитку громадянських компетентностей з України, Молдови та Грузії презентували свої проєкти й напрацювання. Це були дві години відкриттів, натхнення й взаємозбагачення. Кожна команда поділилась власним досвідом роботи, демонструючи  презентації проєктів, щоб кожен з учасників міг  підшукати для себе нові ідеї, які були б цікаві й доречні у роботі.

Команда ліцею теж презентувала власний проєкт «Друге життя картону», метою якого було збільшити кількість цікавих заходів у сфері науки, надати перевагу активним та інтерактивним методам навчання для розвитку громадянських компетентностей. Завданнями проєкту було формувати громадянські компетентності; створити динамічний простір в освітньому процесі; залучати учнів, батьків громаду до ініціювання, співпраці, до вирішення проблем спільноти. Протягом трьох місяців і батьки, і вчителі, і учні ліцею активно долучалися до реалізації проєкту, беручи активну участь у всіх запланованих заходах: визначення проблеми проєкту; організаційна зустріч з учасниками проєкту, максимальне інформування учасників проєкту; майстер-клас для учасників проєкту з метою демонстрації практичних дій і творчого вирішення завдань. Підсумком роботи проєкту став захід «Фестиваль інженерних виробів: крафтові викрутаси». В ході роботи над проектом педагоги та учні працювали над формуванням громадянських компетентностей: громадянська свідомість: ініціювання, співпраця, відчуття належності до громади/вирішення проблем спільноти; відповідальність: відповідальне навчання, дотримання правил; знання та критичне розуміння світу.

Онлайн-зустріч по обміну досвідом відбувалася в форматі відкритого простору, де тему й напрямки обговорення задавали присутні педагоги. Усім разом вдалося обговорити особливості формування громадянських компетентностей в онлайновому та офлайновому форматах, способи міжособистісної взаємодії в умовах дистанційного навчання, корпоративні методи навчання, організацію командної роботи, реалізацію проєктного підходу, прийняття невизначеності, турботу про власне благополуччя в умовах змін.

Щиро вдячні організаторам та команді тренерів Програми «Демократична школа» за неоціненний досвід, корисні поради та підтримку. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.